Nama Saintifik : Musa paradisiaca
Keluarga : Musaceae
Asal :
Pisang berasal daripada kawasan Tropika.
Kawasan Utama Tanaman :
Di Malaysia tanaman pisang diusahakan di kebanyakan negeri-negeri. Walau bagaimanapun, kawasan yang terbesar pengeluaran terletak di negeri Pahang dan Perak.
Kegunaan :
Pisang enak dimakan begitu sahaja atau boleh diproses. Selain dibuat kek, pencuci mulut, kuih, ia juga sangat enak dimakan selepas digoreng panas-panas.
Kandungan Zat Makanan :
Kandungan | Kandungan / 100 gm yang boleh dimakan |
Tenaga | 103 kcl |
Air | 73.3 gm |
Protin | 1.3 gm |
Lemak | 0.4 gm |
Karbohidrat | 23.6 gm |
Serat | 0.5 gm |
Abu | 0.9 gm |
Kalsium | 11.0 mg |
Posporus | 17.0 mg |
Besi | 0.6 mg |
Sodium | 29.0 mg |
Potasium | 241.0 mg |
Kerotin | 300 mg |
Vit B1 | 0.07 mg |
Vit B2 | 0.08 mg |
Niasin | 0.7 mg |
Asid Askorbik | 17.3 mg |
Batang :
Batang pisang sebenarnya dibentuk daripada seludang daun yang dikenali sebagai batang pseudo. Saiz batang pseudo atau palsu ada yang kecil atau besar serta tinggi dan rendah mengikut kultivar pisang.
Sulur :
Sulur bertumbuh keluar dari umbisi yang tertanam dalam tanah. Pada amnya, terdapat 2 jenis sulur iaitu sulur pedang dan sulur air. Sulur pedang terbentuk dari umbisi induk dan mengeluarkan daun runcing dan menirus keatas. Sulur air terbentuk dari tunas utama umbisi induk dan tidak disyorkan kerana pertumbuhan kurang cergas.
Daun :
Daun pisang adalah helaian daun dihujung batang pseudo yang terdiri dari susunan seludang yang teguh. Saiz daun matang mencapai 2.0 meter panjang dan 5 cm lebar.
Bunga :
Setelah matang, pertumbuhan hujung batang palsu bertukar kepada pengeluaran jambak bunga. Bunga-bunga tersusun dalam beberapa kelompok pada ruas ditandan. Setiap buku atau ruas ditangkai mengeluarkan bunga betina. Pada hujung pula terdapat bunga jantan.
Buah :
Buah pisang terbentuk tanpa pendebungaan, dikenali sebagai partenokarpe. Kelompok-kelompok buah pada tangkai atau tandan dipanggil sisir. Setiap sisir terdiri daripada sejumlah buah pisang disebut jejari.
Kultivar / Klon :
Varieti
|
Ciri-ciri
|
1. Berangan |
Sebagai makanan segar. Berat tandan dengan 8-12 sisir ialah 12 –20
kg. Setiap sisir terdapat 12–20 jejari. Saiz buah antara sederhana
hingga besar. Panjang jejari diantara 12–18 cm dengan ketebalan 2.5–3.5
cm. Kulit buah agak tebal, mudah dipisahkan dan meninggalkan sedikit
talian serabut. Isi tegang, kekuningan oren, wangi, kering dan manis
rasanya.
|
2. Mas |
Berat tandan sederhana diantara 8-12 kg dengan 5-9 sisir. Sebanyak
14-18 jejari sesisir.Jejari kecil diantara 8-12sm panjang dan 2-3 cm
garispusat. Kulit nipis dan berwarna kuning keemasan sungguh menarik
setelah masak keseluruhannya. Isi tegang, kuning keemasan, harum
kewangian dan sangat manis.
|
3. Cavendish |
Antara jenama yang ditanam ialah Montel,Comel,Cabana atau Sun king.
Berat tandan melebihi 20 kg dan 15-25 sisir. Jejari berukuran diantara
15-22 sm panjang dan garispusat 3.5-4.0 sm. Kulit yang tebal dan mudah
tanggal dari gantungan sisir dan berwarna kuning apabila sidah dibuat
rawatan pemasakan dengan suhu rendah. Isinya berwarma putih pekat,
bertekstur halus, lembut, manis dan berbau wangi.
|
4. Rastali |
Sesuai untuk hidangan segar. Berat tandan antara 10-15 kg dengan
5-9 sisir. Sebanyak 12-16 jejari setiap sisir. Kulit berwarna kuning
terang setelah masak dan mudah tanggal. Panjang jejari 10-15 sm dan 3-4
sm garis pusat, kulit senang dikupas dan sangat nipis. Isinya lembut,
berwarna putih, rasanya manis sedikit masam dengan rasa berkelat jika
belum masak sepenuhnya.
|
5.Tanduk |
Sesuai untuk goreng. Berat tandan 7-10 kg dan terdapat 2 sisir
dengan 7-10 jejari. Seringkali hingga 5 jejari sesisir. Saiz pisang
tanduk besar dengan ukuran 25-35 sm panjang dan 6-7 sm garispusat.
Kulitnya tebal dan berwarna kuning setelah masak. Isinya krim berwarna
oren, setelah masak digoreng. Rasanya manis dan enak dimakan.
|
6. Nipah |
Hanya untuk digoreng. Berat tandan antara 15-28 kg dengan 12-18
sisir. Setiap sisir terdapat 12-20 jejari. Jejari bersegi, pendek dan
padat dengan kulit yang tebal.Kulit berwarna kuning setelah masak.
Panjang jejari diantara 10-15m dan 3-5 sm garispusat. Isi krim putih
bertekstur halus. Setelah digoreng manis rasanya.
|
7. Raja |
Boleh dimakan segar atau digoreng. Berat tandan 10-15 kg dengan 6-9
sisir. Setiap sisir terdapat 12-16 jejari. Panjang jejari 15 sm dan 3-4
sm garispusat. Kulit tebal berwarna kuning setelah masak dan mudah
dikupas. Isinya krim oren dengan bertekstur kasar.
|
8. Nangka |
Sesuai untuk goreng.Isinya krim putih bertekstur halus, lembut dan
masam-masam sedikit . Berat tandan 12-14 dengan 6-8 sisir.Setiap sisir
terdapat 14-24 jejari dan bentuk jejari bersegi, memanjang dengan saiz
jejari sederhana hingga besar.
|
9. Awak |
Dimakan segar atau dimasak sebagai sajian. Berat tandan ialah 18-22
kg dengan 8-12 sisir. Setiap sisir 10-16 jejari dan panjang jejari
ialah 10-15 sm dan 3-5 sm garis pusat. Kulitnya tebal dan isinya putih
keras dan melekit
|
Cuaca :
Tanaman pisang sesuai diusahakan dikawasan bersuhu antara 12- 32ºC dengan taburan hujan antara 1000 – 3000 mm.
Tanah :
Pisang boleh ditanam dipelbagai jenis tanah. Tanah yang paling sesuai ialah sederhana gembur, dengan saliran yang baik. PH tanah antara 5.5 – 8.0.
AMALAN KULTUR
Bahan Tanaman :
Menggunakan sulur dari pokok induk dan anak pokok dari tisu didik. Sulur pedang sesuai digunakan.
Jarak Tanaman :
Sistem tanaman empat segi sama, empat segi tepat dan tiga segi digunakan. Untuk sistem tanaman tunggal, jarak tanaman yang sesuai ialah 3.0m x 1.5 m manakala untuk sistem tanaman bercampur, jarak tanaman yang sesuai ialah 2.4m x 2.4 m.
Menanam :
Sediakan lubang 0.3 m x 0.3 m x 0.3 m dan biarkan terdedah ke matahari selama 2 – 4 minggu. Campurkan baja organik atau kompos sebanyak 5 – 10 kg/lubang dan 100 gm TSP/lubang.
Cantasan :
Cantasan sulur dilakukan untuk menjaga pertumbuhan pokok induk, pemilihan sulur yang sihat dan pengeluaran buah yang berkualiti tinggi. Cantasan dilakukan dengan pisau tajam dengan membuang sulur air yang kurang cergas meninggalkan pokok induk. Dua sulur bagi setiap perdu.
Pembajaan/pemupukan:
Pembajaan yang disyorkan adalah seperti berikut :
Umur pokok (Bulan) | Jenis Baja | Kadar Baja |
Semasa menanam | CIRP Baja Organik |
0.15 kg 10.0 kg |
1–2 | 15:15:15 | 0.5 kg |
4 | 15:15:15 | 0.5 kg |
5–6 | 12:12:17:2 | 0.5 kg |
>6 | 12:12:17:2 | 1.0 kg |
Pengairan adalah penting terutama pada peringkat awal pertumbuhan pokok. Pengairan titis atau mikro adalah disyorkan. Dikawasan yang sentiasa menakung air, perlu ada sistem saliran yang baik.
Pembungkusan Buah :
Pembungkusan buah dilakukan untuk menjamin mutu buah yang tinggi. Biasanya, sarung plastik polietilena bersaiz 75cm x 120 cm digunakan semasa peringkat akhir bunga mengorak.
PENGURUSAN PEROSAK
Penyakit :
Penyakit yang sering menyerang pisang adalah seperti berikut :
Penyakit
|
Tanda-tanda
|
Pembasmian
|
1. Bintik daun (Sigatoka) (Mycosphaerella musicola) |
Bintik-bintik kecil berwarna perang kekuningan atau jalur-jalur hijau kekuningan selari dengan urat daun. Kemudian bintik-bintik ini membesar dan bujur dengan bahagian tengah berwarna perang terang yang dikelilingi warna perang gelap. Bintik-bintik ini akan bercantum antara satu sama lain yang mengakibatkan bahagian daun yang diserang menjadi perang dan kering. | Gunakan kultivar yang resistan. Sembur racun benomyl. |
2. Penyakit Panama (Fusarium witt) (Fusarium oxyspotrium) |
Berpunca dari tanah. Simptom pertama bermula dengan daun tua menjadi kuning atau tangkai daun melekang walaupun daun masih hijau. Akhirnya semua daun layu dan mati. | Gunakan varieti yang resisten. Menjaga kebersihan ladang. Gunakan bahan tanaman yang bebas dari penyakit. |
Serangga yang biasa menyerang pisang adalah seperti berikut :
Perosak
|
Tanda-tanda
|
Kawalan
|
1. Pengorek umbi pisang (Cosmopolites sordidus) |
Larva mengorek dan makan umbi pisang. Umbi berlubang dan akan menjadi perang dan busuk. Daun bertukar menjadi kuning. Anak-anak pisang lemah dan mati. | Gunakan bahan tanaman tanpa penyakit dengan celup ke dalam air panas selama 5 – 10 minit. Menyiram racun dieldin pada pangkal pokok. Menjaga kebersihan ladang. |
2. Nematod | Akar-akar yang berjangkit bertukar ke warna coklat kemerahan dan akhirnya menjadi hitam. Akar yang diserang kelihatan tompok-tompok hitam berbintik dan pecah terutama dibahagian umbi dan menjadi reput | Merendam dalam air panas. Menjaga kebersihan ladang. Menyiram dengan racun feramiphos. |
3. Lalat Buah | Larva menyerang buah. Terdapat bintik-bintik hitam bekas tusukan dikulit buah. | Membungkus buah. |
Kawalan pada peringkat awal pertumbuhan rumpai perlu dilakukan secara manual tanpa kimia. Rumpai diantara barisan tanaman boleh juga dikawal dengan menanam kacang penutup bumi.
KEMATANGAN DAN MENGUTIP HASIL
Kematangan :
Pisang mula mengeluarkan hasil pada umur 6 – 8 bulan selepas ditanam.
Hasil :
Bergantung kepada jenis kultivar/varieti.
Jenis | Umur Pokok (Tahun) | ||
1 | 2 | 3 | |
Berangan | 13 | 26 | 24 |
Embun | 18 | 36 | 30 |
Mas | 8 | 16 | 14 |
Varieti | Tarikh Penuaian (minggu selepas berjantung) |
Cavendish | 20 - 23 |
Mas | 7- 9 |
Berangan | 11-14 |
Embun | 12-15 |
Rastali | 11-13 |
Nangka | 22 |
Tanduk | 20 |
Pasca Tuai :
Tandan pisang dipotong dan dibawa ke rumah pengendalian. Sisir-sisir buah dipisahkan dari tandan dan jejari-jejari yang cacat atau tidak bermutu dipotong dan diasingkan. Sisir-sisir pisang kemudian dibersih, dirawat, dikering, digred dan dibungkus kedalam bakul atau kotak-kotak pembungkusan.
Penyimpanan :
Tempoh penyimpanan buah pisang boleh dilanjutkan, apabila simpan pada suhu 13º-14º C. Jumlah kos pengeluaran untuk tempoh 3 tahun ialah RM 10,864.00 berdasarkan harga selepas di ladang.
EKONOMI
Nilai Bersih Kini @ 10 % ialah :
Embun RM 10,592.00
Berangan RM 21,292.00
Rastali RM 5, 345.00
Mas RM 6,146.00
No comments:
Post a Comment